varför är dom smala inte feta?

Drunk Tokidoki

jag såg en Brittisk vetenskapsdokumentär från 2008 på svtplay häromveckan som hette just det.

jag tyckte den var ruskigt intressant.

tyvärr så svälter fortfarande en stor del av jordens befolkning men med de enorma mängder mat som finns tillgängligt i de länder som räknas som rika så lider idag mer människor av fetma än vad det finns människor som svälter.

trots detta verkar det finnas människor som verkar vara immuna från att gå upp i vikt.

någon gång på sextiotalet gjordes experiment med fångar, de skulle få kortare straff ifall de var med i experimentet och matades upp till extrem övervikt. grejen var den att vissa av fångarna inte gick upp i vikt (inte nog för experimentet i alla fall) trots att de matades lika mycket som de andra.

i dokumentären så gör Fredrik Nyström vid Linköpings universitet en slags ”light” version av det. ett gäng med smala människor som alla varit smala under hela sin livstid får under en månads tid äta det dubbla kalori intaget som de behöver. under den månaden får de heller inte motionera över huvudtaget och inte gå mer än fem tusen meter per dag.

personernas kroppar reagerar mycket olika på övermatningen bland annat går en av personernas basal kroppsvärme upp med 30% och istället för att faktiskt bilda fett så bildar personens kropp muskler. vissa av försöks personerna lyckas helt enkelt inte komma upp till sitt kalori mål, när de nått mättnads känsla så har de extremt svårt att fortsätta äta, när de gör så så kräks de helt enkelt.

när experimentet är över så tar det ungefär en månad innan alla försökspersoner gått ner till sin ursprungsvikt (eller väldigt nära i alla fall). detta utan att de gjort något speciellt.

forskarna (kommer inte ihåg alla namn på dom) menar att vi alla har en genetisk idealvikt som våra kroppar försöker hålla sig till. de pratade om att om man tittar på befolkningen, antar att de då pratar om den brittiska befolkningen och de förändringar i vikt som de genomgår mellan 20-40 så logiskt sett borde alla hålla sig på en diet där det diffar 7 kalorier per dag. nu gör ju verkligen folk inte det men forskarna menar då att antagligen så kämpar kroppen för att bibehålla den genetiska vikt den kroppen har.

de pratade om att genom historien så har de människor som är fetare haft en större chans att överleva genom all hungersnöd och därför är det en större sannolikhet att vi människor som lever idag brås på de människorna. när de undersökt feta människor så visar det sig att väldigt många av dem har en speciell gen. FTO genen. FTO kommer i två varianter och alla ärver två kopior av genen. De som får två kopior av en variant, 16% av vita i Europa (en av sex alltså) har 70% mer chans att vara överviktiga än de som ärvde två kopior av den andra varianten. de som hade en av varje hade 30% mer chans av övervikt.

vi kan leva väldigt länge utan mat på vårat fettlager en forskare svalt ner en väldigt överviktig person, den personen åt ingen mat på ett år och två veckor. drack bara vatten och käkade vitaminpiller. även en normalviktig person kan leva ganska länge på vatten.

de gjorde ett försök på barn där de efter lunchen först lät alla barn beskriva om de var mätta eller hungriga, alla mätta barn fick sitta och rita och varje barn fick en tallrik med smaskiga kakor som de fick välja att äta upp eller lämna, vissa barn åt automatiskt upp allt på tallriken och vissa barn brydde sig inte ett dugg om sin tallrik. varje tallrik hade en fjärdedel av barnens dagliga kalori intag.

de gjorde även ett experiment på överviktiga, först lät de personerna gå ner 10% av sin kroppsvikt och sedan lät de dem gå på en strikt diet för att bibehålla den nya vikten. deras kroppar (och hjärnor) reagerade som om de svalt. dessa personer bodde tre år på en anläggning, det skulle varit intressant att se mer om dem men jag antar att just denna dokumentär fokuserade mer på de smala.

dokumentären kom mer eller mindre fram till att vi visserligen kan göra förändring i vår vikt genom kost förändring eller motion men att kroppen aktivt kommer att motarbeta det.

jag tänker på alla som nojjar över vikten. både de som tycker de är för smala och de som tycker de är för tjocka, jag själv med för den delen.

det är ju så sjukt med ideal och hur vi många går omkring med ångest hela tiden. en annan sak som är helt sjukt är vad vi stoppar i oss, men jag skriver nog om det en annan dag.

One response to “varför är dom smala inte feta?”

  1. Anonym

    Ett kilo kroppsfett är ca 7000 kcal så bara ett kilo kan man leva på ganska länge!

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu