ditt ansvar

häromdagen var det ett inslag på nyheterna om de fula pälsbolls mössorna, de hade intervjuat en person som tyckte att det var affärernas ansvar att sälja etiskt tillredda kadaver, inte att hen som konsument skulle tänka själv på vad hen köpte. för hen ville bara ha något snyggt på sig.

för några veckor sedan var det ett annat inslag om ett totalstopp på en motorväg då två människor i 20-25 års åldern hade fått sitta fast i en bilkö i timmar. de hade haft bilen på tomgång för att kunna hålla värmen och lyssna på musik och sen hade deras bensin tagit slut. de stod helt allvarligt i tv och undrade vem som skulle ta ansvar för det.

hörde på radion att det amerikanska oljebolaget Chevron har dömts att betala 60 miljarder kronor i skadestånd av en domstol i Ecuador. företaget förnekar inte att de har förorenat ett stort område i Amazonas regnskog. under 20 års tid har de pumpat upp olja från Ecuadors del av Amazonas och efter sig lämnades över tusen dammar med oljeslam. vattnet förgiftades i ett område där mer än 100 000 människor lever. hittills uppskattar man att föroreningarna lett till att 1400 människor dött av cancer. oljebolaget hävdar att domslutet är felaktigt och hänvisar till ett avtal med Ecuadors dåvarande regering som befriar bolaget från ansvar.

det är väl självklart att ni har ansvar. konsumenten har ett ansvar, människor i oväntade situationer har ett ansvar att försöka ta hand om sig själva, bolag har ett övergripande ansvar både mot sina ägare och mot de människor och den natur de berör. varför är det hela tiden nån annan som ska vara ansvarig? det är ditt och mitt ansvar.

(obs, formuleringen angående pälsbollarna lånad från barndomskompisen E)

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu