hönan och ägget

Martha

börjar kännas som jag borde ha en egen kategori för alla hönor.

säkert har ni hört frågan om vad som kom först, hönan eller ägget.

här i Ab hävdar den brittiske forskaren professor John Brookfieldatt ägget kom först. hen säger att DNA ändrar sig inte under individens utveckling från embryo till färdig varelse. vilket då betyder att den första hönan måste ha varit ett embryo inuti ett hönsägg.

här i DN hävdar en annan brittisk forskare Colin Freeman att just hönsägg måste bildas inne i hönan och därför kom den först. I rapporten som hens forskarlag publicerat studerades proteinet ovocledidin-17 som svarar för äggskals produktionen och som bara finns i hönors äggstockar.

Colin Freeman, säger dock ”Jag skulle hävda att konceptet äggskal tillkom före hönan, det fanns redan på dinosauriernas tid.” till CNN.

mitt yngsta syskon har hönor, de får gå ute på sommaren och sprätta, helst käkar jag bara ägg från de hönorna, äggulorna från de hönsen helt makalöst gula om man jämför med ägg från affären. dessutom som jag har nämnt tidigare så är äggindustrialiseringen riktigt otäck.

i Sverige mals 5 miljoner tuppkycklingar ner levande varje år. trots allt har Sveriges hönor det ganska bra. Astrid Lindgren kämpade mycket för hönorna och fick i 80 års present av dåvarande stadsminister Ingvar Carlsson ett löfte om en ny djurskyddslag för hönsen. att hönorna skulle slippa burar var ett av flera uttalade löften.

ett av problemen var att det var dyrare, hönsen äter mer när de får röra på sig, detta gjorde naturligtvis att äggproducenterna protesterade. dessutom klarade många hönor inte omställningen vidare bra, de hade vuxit upp i burar utan fönster och de första stallarna drabbades hårt av kannibalism och hackning. äggnäringen drog nytta av detta och lyckades få regeringen att backa, numera är det lagligt med inredda burar. hönornas alla naturliga behov ansågs täckta om de fick sittpinne, sandbad
och värprede. 40% av de svenska värphönsen sitter i sådana burar, de har yta som ett A4 papper var. varje bur befolkas av 8-10 hönor. hönorna har inte plats att sträcka ut benen eller vingarna.

i EU finns 300 miljoner värphöns, de allra flesta, typ 75% sitter i oinredda galler burar. från och med 1 januari 2012 kommer galler burarna förbjudas i hela EU.

mitt syskons hönor som ruvar pratar med sina kycklingar redan när de är i ägget och kycklingarna vet direkt vem som är deras mamma, hönorna uppfostrar sina kycklingar och lär dem vad de ska akta sig för och vad de ska äta. hönorna har flera olika läten och dom är riktigt smarta, de vet direkt när de ska få mat och vem det är som kommer till dem. jag nämnde ju att de får gå ute fritt på sommaren, vad jag hört så är det egentligen olagligt i Sverige nuförtiden, man är rädd för fågelinfluensan och då ska hönsen vara i ett uterum. verkar skitlöjligt.

det är gjort en hel del försök med hönor, man har till exempel bevisat att kycklingar som växt upp utan mamma är mycket mer aggressiva, att hönor har tidsuppfattning och reflektera över framtiden. på djurens rätt dokument om hönor står det: ”Det har visats genom att hönor fått välja mellan en mindre matbelöning genast, eller en större belöning med viss fördröjning. Om inte väntetiden var alltför lång väntade hönorna tappert för att få mer godis. Att hönor har den här förmågan innebär enligt forskarna att de också kan känna frustration och besvikelse om något inte blir som de tänkt.”

om nån vill läsa mer om burar, hönors mentala förmågor, äggindustrin i Sverige osv så klicka på länken ovan.

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu