köttland matland tyskland

köttpriserna sjunker och svenskarna äter allt mer av varorna rapporterar Ekot i Sveriges Radio den 27 mars.

kyckling konsumtionen ökade med fem procent under 2010 och nöt och fläsk med drygt tre, enligt Jordbruksverkets siffror.

SvD rapporterar att köttimporten under 2010 var ”rekordhög” medan svenska köttbönder pressas av dålig lönsamhet. som exempel lade tre svenska grisgårdar ner om dagen. idag är knappt 50% av det kött vi köper från vår inhemska produktion.

av hushållens inkomst lägger vi i genomsnitt 12% på mat.

det var annorlunda förr. 1915 kostade: 1 kg smör 2,75 vilket motsvarar 99 kronor i dagens penningvärde. 1950 kostade samma smör 6,65 vilket motsvarar 106, i dagens penningvärde.

en liter bensin 1950 kostade 72 öre vilket motsvarar 11,50 idag.

på ett vis är jag inte helt sugen på att betala en hundralapp för ett paket smör men samtidigt vet jag ju att det inte bär sig att vara bonde i Sverige idag, det är inte lönsamt. skulle inte bidragen finnas skulle ingen längre odla grödor eller föda upp djur annat än möjligen för husbehov.

det är väldigt märkligt hur saker och ting fungerar.

går det att förklara med att svensk djurhållning är dyrare för att vi är mer nitiska när det gäller djurhälsa och genmanipulering? jag tror inte det.

men hur kan det löna sig att frakta döda djurbitar över halva världen? när jag tänker på det blir jag rent ut sagt rädd.

en grisbonde i Sverige idag går back ungefär 200-300 kronor på varje gris hen föder upp. då är bara foder och elektricitet inräknat.

det extremt låga priset just nu på griskött beror på den tyska dioxinskandalen i januari. för att få upp energihalten i det foder som används till grisar tillsätts det flytande fett. i Tyskland visade det sig att man kört med spillolja, som innehåller det cancerframkallande ämnet dioxin, för att dryga ut fodret. grisarna hade stora mängder cancerframkallande ämnen i kroppen och då stoppade Ryssland och Kina import av tyskt griskött. plötsligt stod de tyska bönderna med en mängd kött som de inte blev av med. lösningen blev att dumpa priset och sälja det till bland annat Sverige som inte infört importstopp.

med våra regler för offentlig upphandling och EU avtal, för att inte nämna att det faktiskt inte finns någon ursprungsmärkning när det gäller kött så lägger fler och fler ner sin produktion, det går ju faktiskt inte att betala för att gå till jobbet hur länge som helst.

den billigare importerade varianten av griskött är den som väljs när det är offentlig upphandling då det billigaste alternativet måste väljas så många kommunala storkök, dagis, äldreboenden och restauranger kör på tyskt kött just nu.

enligt skånskan.se innebär frånvaron av regler för ursprungsmärkning även att ett svenskt märke som exempelvis Findus inte alltid innehåller svenskt kött.

3 responses to “köttland matland tyskland”

 1. groddjuret

  det är helt vansinnigt hur man kan komma på att mata en gris med spillolja. tycker att våra beslutsfattare ska ta mer ansvar, i Sverige är det inte okej att mata grisar med spillolja alltså borde den offentliga upphandlingen satsa på kött som inte heller är uppfött med spillolja. nu är det ju inte bara det som Sverige har specifikt bestämt när det gäller grishållning. jag är inte så jätteinsatt men som jag förstår det är några av skillnaderna att i Sverige klipps inte svansarna av utan bedövning utan får vara kvar. att grisarna har mer strö i boxarna än i många andra länder och att de har lite mer plats och får föda naturligt. det är ändå långt ifrån bra. när man har så stora djurvolymer som man måste ha för lönsamhet på en grisgård så tror jag det är svårt att göra bra och göra rätt. personligen tycker jag att man borde bara äta kött man jagat själv eller som man fött upp själv. inte för att jag riktigt lever så men…

 2. Petra

  En av orsakerna till att folk köper kött från andra länder tror jag är att folk inte riktigt känner till vilka skillnaderna är i djurhållningen och det är en av orsakerna till att det är en sådan skillnad i pris. Sedan är det ju andra orsaker som spelar roll också, som hur kronan ligger i förhållande till euron och anda valutor, att det generellt är billigare med livsmedel i andra länder vilket gör att de inte behöver hålla lika höga priser för att göra en vinst mm.

  Just vad det gäller priserna däremot så tror jag att de flesta hushåll har svårt att försvara för sig själva att köpa tex fläskfilé för över hundra kronor kilot när det finns annan, lika fin utseendemässigt, som bara kosta 59 kr kilot. Om de inte fullt ut känner till orsakerna bakom prisskillnaderna (vilket nog de flesta inte gör, eller väljer att inte komma ihåg) har de absolut inget försvar till att välja det dyrare. Jag tror att det kan vara viktigt för svenska bönder att faktiskt påminna konsumenterna om varför man ska välja svenskt och för den delen, lokalproducerat, och att det absolut kan vara värt priset. I slutändan tror jag nämligen på konsumentens vilja att välja bra, men konsumenten måste också ges en möjlighet att förstå att det är bra att välja det dyrare alternativet. Som dioxinfritt kött. :)

 3. Simon

  Mycket bra skrivet! En sak man kan lägga till är ju att anledningen att en svensk gris kostar mer att föda upp än en tysk eller dansk är bland annat att vi har betydligt hårdare krav på djuruppfödning och då tillkommer merkostnader. Det är konstigt att vi har ett system som tvingar fram en viss typ av produktion när konsumenterna vill ha en annan.

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu