appropå giftighet och föräldraledighet

”Min mans bröllop” är ett skojsigt program som börjar på tvn. jag tycker det är sorgesamt när jag hör om konceptet. eftersom det är så få män som engagerar sig i bröllops planering så gör man nu ett underhållningsprogram där det visas vilka problem de med snopp har när det gäller detta.

jag tänker att på ett vis kanske det är bra på det sättet att någon person av manskön då kan känna ungefär som jag känner när jag ser lyxfällan eller något liknande, att fy fåglarna, jag är ändå bättre än det som visas på tvn.

Daniel Pernikliski som jag oftast tycker verkar vettig har skrivit en krönika om gifteriet och den är enligt mig lite ledsam med. Pernikliski skriver att det

”lyckoskimrande prinsessbröllopet presenteras som lek redan från barnsben för många flickor. Samtidigt som deras jämnåriga killkompisar leker robotar, riddare och spindelmän.”

det skulle alltså vara förklaringen till varför män inte vill planera bröllop. det tror jag inte på, det är väl förhållandevis få män som planerar robot eller spindelmans inspirerade event för sitt parförhållande i vuxen ålder. (ja okej de som pysslar med interaktiv teater möjligtvis men då tror jag det är lika många kvinnor som gör det.)

det är fortfarande så att män stängs ute från väldigt mycket då det gäller familjelivet även om det har blivit bättre. män förväntas inte hålla reda på födelsedagar på släkten eller för den delen ta hand om barnen på ett bra sätt.

kolla bara in detta klipp från tv4s nyhetsmorgon med Eva Sternberg där Sternberg hävdar att olyckor där små barn är inblandade ökar på grund av att fler män är pappalediga.

Elise Claeson är en debattör som tycker det här med jämställdhet suger. Claeson som har arbetat som jämställdhetsexpert på Saco. Claeson manar ”Avsluta kriget mot människans natur.” och menar att män ska vara män och kvinnor ska vara kvinnor. vad det nu innebär…

Claesson hävdar:

”De (männen) har nämligen aldrig i världshistorien vårdat små barn och deras hjärnor saknar därför det genuina människointresse som kvinnor har.”

här i dagarna har Claesson en debattartikel i AB där Claesson berättar hur farligt den svenska jämställdheten är för kvinnorna, jo för männens livslängd har ökat och kvinnornas sjunker.

seriöst? hur är det dåligt? det enda negativa jag kan se med det är att fler kvinnor nu röker och att lungcancer spelar in en roll i det hela. jag tycker vi ska vara fruktansvärt tacksamma att våra män inte längre behöver dra ut i krig. att vi ska vara tacksamma att de flesta jobben, även de mer riskfyllda inte är stängda för något kön.

sen finns det folk som hävdar att ta hand om barn och städa faktiskt är kvinnans enda tillgångar, att allt annat är män bättre på. ja det där med att ta hand om barn la jag till själv men om man följer Petterssons logik i blogginlägget linkat ovan så är det ju så eftersom även på ”proffsnivå” är barnomsorg kvinnodominerat.

läs det, jag höll på att brinna upp när jag gjorde det.

3 responses to “appropå giftighet och föräldraledighet”

  1. Sara

    Jao, fast jag ska nog bli forskare istället, så kan jag skriva lysande populärvetenskap om sånt där.

  2. groddjuret

    jag tycker du ska vara krönikör på Aftonbladet istället.

  3. Sara

    Jag tror det ligger något i det Pernikliski säger, fast på ett annat sätt. Jag håller med om att kvinnor sedan barnsben socialiseras till att tråna efter BRÖLLOPET. I och med att bröllop (egentligen hela äktenskapsprojektet, men det är en annan femma) konstitueras som ett kvinnligt intresse blir det tabubelagt för män/pojkar, och det är därför män inte vill planera bröllop. Det som är ”kvinnligt” har ju lägre status än det ”manliga” och kan följaktligen inte väljas med bibehållen värdighet, i motsats till kvinnor som väljer något ”manligt” och därigenom höjer sin status som plåster på såren för att de ses som avvikande. Män som väljer något kvinnligt är ju *bara* avvikande. Det är ju t ex accepterat att bögar är genuint intresserade av bröllop. De anses ju ändå inte som riktigt riktiga karlar.

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu