var kommer mejeriprodukterna ifrån?

våra vanligaste mejeriprodukter här i Sverige är konsumtionsmjölk, filmjölk, crème fraîche, glass, smör, ost, gräddfil och yoghurt.

idag vet knappt folk att mjölken som handlas i affären kommer från kossor. men vilka kossor kommer egentligen mjölkråvaran ifrån?

totalt finns ungefär 100 mejerier i Sverige. ett mejeri betyder helt enkelt fabrik eller lokal där mjölkråvara förädlas. de största mejerierna i Sverige är företagen Arla Foods, Skånemejerier, Norrmejerier EK och Milko. många av de små mejerierna är antingen ett gårdsmejeri, ett kooperativ eller har avtal med de stora bolagen och får sin mjölkråvara levererad. vissa har avtal som ger dem mjölk från specifika gårdar. det innebär att vissa mejerier kan säga exakt vilka gårdar deras mjölkråvara kommer ifrån, medan andra bara kan säga ”så långt som möjligt använder vi svenska produkter.”

vårt största mejeri är Arla Foods som 2009 ägdes av 7 625 mjölkbönder, varav 3 787 är svenska och 3 838 är danska. Arla Foods har produktion i 13 länder och försäljningskontor i ytterligare 20 länder. man planerar även en fusion med tyska Hansa-Milch eG. när svenska foder intervjuade Palle Borgström som är ledamot i Arla Foods styrelse säger han:

De allra flesta produkter som vi säljer i Sverige är svenska, men vi har en önskan om att erbjuda kunderna ett brett sortiment och därför tillverkar vi en del produkter i Danmark som vi säljer i Sverige

nedan följer ett utdrag från svenska foders artikel:

När man studerar Arlas sortiment i butiken kan man konstatera att det inte är helt enkelt att hålla reda på vad som är danskt eller svenskt utifrån förpackningarna. På de produkter som inte har Arlakon får man gå in på det finstilta för att se var den är producerad. Men informationen om produktionsplats finns inte på alla produkter.
Bregott är ett sådant exempel. För att få reda på var den är producerad måste man gå in på det riktigt finstilta nämligen godkännande numret och med den ta reda på produktionsplatsen. Och även om man lyckas ta reda på att en produkt är gjord i Sverige finns ingen information om var mjölken kommer ifrån.

här kan man kolla godkännandenummer från livsmedelsverket var ditt Bregott paket eller yoghurt egentligen är producerat.

vad innebär det här i praktiken då? jo, ungefär 5% av mjölkråvaran i de produkter som inte har arla kon på sig men som ändå är arla har sitt ursprung i Danmark.

hur mår korna i Danmark? i Danmark finns inget beteskrav så det innebär att förmodligen kommer inte kossorna att varit utanför ladugården förrän slaktbilen kommer.

dessutom används GMO-foder i Danmark.

på bloggen Matbluffen kan man läsa mer om GMO grödor men här nedan följer ett utdrag:

GMO-grödorna har utvecklats för det allra mest industrialiserade och kemiberoende jordbruket. mer än 99 procent av GMO-arealen är antingen grödor med resistens mot ogräsgift eller grödor som själva producerar insektsgift.

ett sätt att spåra oförutsedda hälsoeffekter på människor eller djur är jämförande studier mellan GMO-mat och GMO-fria produkter. mycket få sådana studier har genomförts, och både genteknikindustrin och GMO-positiva regeringar har aktivt motarbetat dem. det mest kända fallet gällde dr Arpad Pusztai, en forskare som hade brittiska regeringens uppdrag att göra råttförsök med GMO-potatis, och sparkades när han upptäckte klara hälsoeffekter.

trots att så få studier gjorts har de redan gett en rad indikationer på möjliga hälsoproblem. Det handlar bland annat om sämre tillväxt, organutveckling och immunförsvar, avvikelser i blodceller, leverceller och lungvävnad, samt sterilitetsproblem.

förutom de allmänna hälsorisker som följer av själva genmodifieringen kan de införda genernas egenskaper vara hälsofarliga i sig. flera av de Bt-gener som används i bland annat genmodifierad majs och bomull misstänks kunna ge allergiska effekter, och det finns även rapporter om oförklarliga dödsfall hos Bt-utfodrade djur

jag tycker det är så himla läskigt!

4 responses to “var kommer mejeriprodukterna ifrån?”

 1. groddjuret

  den största delen av Bregottpaketen innehåller Svensk mjölk, men inte alla.

 2. Jonna

  Jo, Arla är ju ett internationellt företag, det är jag med på och jag brukar kolla så att det är svensk mjölk i de produkter jag köper, men just vad gäller Bregott har jag konstigt nog låtit det passera.

 3. groddjuret

  tja, beror på hur man ser det. hittills så tar de flesta i den ekologiska rörelsen avstånd till GMO men man kan aldrig garantera GMO fritt, i vilket fall inte i områden där GMO växter är tillåtna eftersom ekologiska växter kan råka ut för kontamination. de modifierade generna sprider sig i omgivningen. de finns i alla växtens celler och kan spridas via frön, pollen, rotknölar och alla andra naturliga förökningsvägar, precis som växtens vanliga gener. det finns vissa som argumenterar för GMO även i den ekologiska produktionen, typ.. Valdemar Ingdahl. men jag hoppas och tror att han är ganska ensam.

  det är inte bara bregott. alla arlas produkter som inte är märkta med den röda kon kan ha dansk mjölkråvara i sig. yoggi paketet kan alltså tillverkas i Linköping eller ibland vara tillverkad i Brabrand, Danmark. det sjuka är att om man lyckas ta reda på att en produkt är gjord i Sverige finns ingen information om var mjölken kommer ifrån och Arla säger även att i undantagsfall kan även en produkt som är tillverkad i Sverige innehålla Dansk mjölk och det finns absolut inget sätt för oss som konsumenter att kolla det på paketen.

 4. Jonna

  Tack för ett välbehövligt inlägg! Och jag som alltid utgått från att Bregott var gjort på svensk mjölk, av någon anledning, jag är annars en ganska kritisk konsument. Men i ekologisk produktion är väl inte GMO-foder tillåtet?

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu