sommar och saker jag tänkt på

råkade lyssna på sommar i p4 närmare bestämt Tina Thörner världsmästare i kartläsning i rally. värmländska är ganska mäktigt på sitt sätt. Thörner var visst med i Lets Dance men det är ett allt för läskigt program för mig. vilket fall, Thörner berättade om flera saker som aldrig blev av, jag vet inte om det är värmländskan eller om det är självhjälps programmet hen håller på med men Thörner låter absolut inte negativ över det. utan säger även att det aldrig hjälpt att klaga eller hitta på ursäkter.

Thörner var uttagen som en av de 20 första Svenskarna att bli utvald till pilot men tappade gnistan på flygskola i USA på grund av andra människors förutfattade mening om lämplighet på grund av kön.

nu lyssnade jag om på programmet och hittar helt enkelt inte igen det stycket som jag reagerade mest på när jag satt i bilen. Thörner var kartläsare åt Colin McRae under två Dakarrallys. till och med jag har hört talas om den rallyföraren. på grund det fick Thörner kontakt med en av Quatars stora rallyförare Nasser Al-Attiyah som ville att Thörner skulle vara kartläsare på ett lopp i Quatar. ett problem var att Thörner inte var gift, för bara gifta kvinnor får sitta i framsätet på bilar. ett annat problem var att Thörner skulle vara tvungen att bära burka i bilen. allt detta hade de löst, planen var att Thörner skulle gifta sig med Al-Attiyah och bära en specialdesignad burka.

Thörnes manager förbjöd uttryckligen deltagandet i rallyt.

Pia Sundhage, som i mitten på sextiotalet kände sig som den enda tjejen i världen som gillade fotboll. Sundhage berättar om engagerade lärare som lät ungen vars ögon började lysa av att se en boll vara med på killarnas gymnastik, tränare som hjälpte Sundhage att klä ut sig till pojke för att få vara med på matcher.

så otroligt roligt med syskonens leksystem när de var små. solidariskt fick de välja sin lek en halvtimme var, det var inte lönt att fuska och leka oengagerat för då blev det extra tid, man var tvungen att ge järnet för att få ut så mycket så möjligt i sin egen lek. rättvisan. för Pia och de två småsyskonen betydde det att först fick de leka hästhoppning i tjugo minuter där det hoppades över stolar och sopkvastar, varje runda klockades och bokfördes noggrant. nästa tjugo minuter ägnades åt tågtrafiken mellan Ulricehamn och Sjuhärad. med järnhand styrde konduktören och klippte biljetter och tvingade av störande element. ibland stannade tågen och det blev så som det kallas idag ”tågkaos”. avgångstiden fick man aldrig tulla på. de nästa tjugo minuterna lekte de fotboll. två måls spel där Pias syskon stod i mål där det dribblades mot tänkta motspelare och viktiga segergester.

de tre syskonen är idag ridinstruktör, lokförare och fotbollstränare.

det är märkligt att jag tydligen är så förtjust i uppenbarelser. Johanna Koljonen pratade ju (som jag nämnt) förra året om när hon fick en nära Gud upplevelse. och i år är min favorit Alice Bah Kunke.

Kuhnke berättade bland annat om en incident under sitt arbete som generalsekreterare för Rättvisemärkt. Dominikanska republiken. Bah säger att de inte bara träffade bönderna för märket utan även andra, många fler, mindre lyckligt lottade. bland annat besökte de ett barnhem där barnen som såg ut och i många fall på grund av undernäring betedde sig som 3 fast de egentligen var 8 och 9 år. en människa som bitit sig fast i Bahs tankar var dock den 25 åriga Maria, Maria hade långt mörkt hår, var tunn och gravid och hade tre barn 6, 5, och 3 år gamla. byn hon bodde i hade åtta hyddor, ett av sten de andra i korrugerad plåt. Maria hade inga fönster, en säng, ett litet träbord, en stol, en skål och 4 skedar. Marias man hade gett sig iväg till huvudstaden och vidare mot det förlovade USA. Maria var gravt alkoholiserad och hon försörjde sig själv genom att sälja sin kropp till chaufförer som passerade skjulet med sina lastbilar. den betalning som var mest eftertraktad av Maria var alkohol. Bah kände hur det brast, hur luften kändes tung när Bah stod och såg på denna vackra och påverkade kvinna omgiven av små loja barn och i ett slags naiv uppgivenhet så vänder Bah sig till Maria och frågar med hjälp av sin tolk ”När känner du hopp? När känner du hopp om ett bättre liv?” Marias leende som hade suttit över ansiktet hela tiden stelnade och tittade på Bah med en avmätt blick. iskallt och helt allvarligt säger Maria: ”När jag är full”.

då bara vände Bah och gick, bort från allt, ut till gränsen av byn mot djungeln, tog av sig sin ryggsäck och satte den mot munnen och bara skrek in i den. ett hysteriskt utbrott, gav helt enkelt upp på riktigt, vände sig till gud och bad, att Gud skulle se till Maria och framförallt barnen skulle slippa allt det där. Ordagrant: ”Gode Gud, du som hör bön, jag ber dig, ta Marias barns liv. För det är inte liv att leva. Det är bara en tidsfråga innan den äldste av dom också börjar sälja sin kropp för en bit bröd eller lite alkohol. Så låt dom dö, låt dom somna in och aldrig mer vakna till de helvete de lever i. Låt dom dö för deras liv är meningslöst.”

precis då, från att varit helt kraftlös och knappt kunna andas till att fyllas av en enorm strömmande styrka och en kristallklar stor insikt: ”Jag hade fel. Det var inte Marias barns liv som var meningslöst, det var mitt. Mitt liv är helt och fullt meningslöst om jag inte gör vad jag kan för att det inte skall finnas människor som lever under förhållanden som Maria och hennes barn. Mitt liv hemma i Sverige, allt jag uppnår, allt jag erfar är dumt och perverst så länge det finns en enda Maria och det finns tusentals, tiotusentals Marior runt om i världen.”

själv har jag aldrig haft nån nära Gud upplevelse. jag tror att man ska vara tacksam för det, jag kan bara gissa men jag har en känsla att jag skulle kunna bli lätt olidlig. har även svårt att se meningslösheten i existensen på grund av att jag inte mer aktivt (än att möjligtvis försöka köpa Rättvisemärkta bananer) försöker rädda världen. däremot så tror jag helt och fast på att vi alla gör skillnad och att vi måste ta hand om varandra och vår planet.

detta trots att jag i grunden föraktar det mänskliga släktet som grupp (ja okej, föraktar många enskilda myndiga personer för den delen). vi är så trångsynta, korkade, våldsamma och kortsynta. jodå, jag räknar in mig själv där trots att jag inte lider av något större självhat.

en sista virrighet nu innan sängen, jag gör helt tvärt emot vad Thörner sa och skyller på att jag är trött och förkyld. jag är ganska säker på att det var en av årets sommarpratare men.. hittar inte, kanske är från p4 det här med. om nån vet så tipsa gärna. en läkare som gör sin AT tjänst, väldigt nervös, in kommer en patient iklädd något som läkaren får för sig är en flygardräkt, patienten mumlar något som läkaren tar för ryska och tror nu att patienten är en ryss som är en del av en Rysk invasion av Sverige. börjar försöka lugna patienten på ryska och ger order om att klippa upp flygaroverallen. en världsvan sjuksköterska stoppar galenskapen, patienten är en brandman (eller liknande) och dräkten som hindrades från att klippas upp var sjukt dyr. sa ju att det var virrigt.. jag har i vilket fall tänkt på det där och skulle gärna veta vad exakt det var så hjälp mottages tacksamt.

det där med ryssen och invasioner. Björklund som är den politiker som jag tycker är mest korkad i dagsläget tror ju att risken är stor att ryssen kommer att invadera Gotland och att Sverige borde placera 5000 extra soldater där som försvar. det är så himla dumt att jag blir matt. gonatt.

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu