hen

hen

en eller annan uppmärksam läsare kanske märkt att jag använder ordet hen istället för hon och han. (en eller annan syftar alltså till mina två läsare, hej hej på er) varför gör jag det då? nu ska jag vara lat och mer eller mindre kopiera från wikipedia.

könsneutrala pronomen är en del av ett könsneutralt språk som föreslås för att komma runt problemet att prata om människor i tredje person, när människans kön är okänt, eller om människan inte vill definiera sig som något kön, i språk där könsbestämda pronomen normalt måste användas. svenska och andra germanska språk är exempel på språk som normalt använder könsbestämda pronomen, medan andra språk helt saknar könsbestämning i sina pronomen.

i svenskan används ofta de könsbestämda personliga pronomenen han och hon, respektive honom och henne. det finns olika lösningar på hur man skall göra dessa pronomen könsneutrala.

Språkrådet rekommenderar den som pronomen för att bilda könsneutrala satser i tredje person singular på svenska. de tycker att hen inte har stöd i talspråket.

det här är inget nytt påfund som jag klurat ut, 1966 introducerades ordet hen av Rolf Dunås i Uppsala Nya Tidning. I hen-förslaget används ”hen” i subjektform precis som han/hon. i hans förslag ingår det att man ändrar ordet man till en, men det skiter jag i. tidskriften Ful (föredetta Femkul) har använt hen genomgående i sina texter, jag gillar det och när jag kommer ihåg så försöker jag använda hen när jag pratar med. det är ingen som hör nån skillnad ändå.

det är ju inte något som ersätter hon och han utan det används istället för. om någon pratar om en läkare, slöjdlärare, klasskamrat, barn som inte är könsbestämd så verkar det ju väldigt rimligt att om man då frågar om den individen istället för att först då fråga vilket kön människan i fråga har bara använda hen. eller om man i mitt fall inte vill upplysa hela världen vilket kön mitt barn, min partner och mina vänner innehar benämna dem med hen istället för hon/han.

hen är ju engelskans höna och jag tycker nog att vi är hönor allihopa.

Dex tycker jag är skitalöjlig och PK som håller på såhär.

3 responses to “hen”

  1. Petra

    Jag tycker det är skitcoolt att du gör det, har funderat på att börja själv när jag skriver, men eftersom jag inte bloggar eller facebookar har det som inte blivit så riktigt. Brukade ett tag säga dendet istället för han/hon men har (som märks) slutat. Go you!

  2. groddjuret

    det funkar det funkar!

    förövrigt, fan vad du och apan har krav på era vänner hela tiden, man får inte vara fb kompis med fel person eller använda hittepå PK språk. kräsna jävlar!

  3. iko

    jag tycker också du är töntig. lägg ned, annars får du inte vara kompis med mig. PK-tönt. (testar om det funkar att kommentera).

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu