Gerillaodling

foto: Kevin Day

jag längtar efter att ha en egen trädgård, blev helt till mig av programmet Trädgårdsfredag men även innan det har jag varit sugen.

balkongen på vår lägenhet är inte direkt bra för odling, ett år försökte jag verkligen, byggde stora blomsterlådor och vattnade, vattnade, vattnade men det blev mest ett massa vattenplaskande och sen slokande växter av att det var för varmt och torrt.

året efter hade jag helt gett upp. Dex mamma försökte ge oss plantor men vi kände att det helt enkelt inte var värt det. men sen såg jag något, utanför vårat hus fanns en ganska stor rabatt som hade fått förvildas, bland alla självsådda blommor fanns även mängder med fräken och brännässlor. eftersom jag planerade att spendera lite tid där så pratade jag med hyresgäst föreningen och fick tillstånd att gräva upp rabatten.

jag är fruktansvärt nöjd med min rabatt, bland annat så har jag två stora vindruvsplantor som förmodligen kommer att ge frukt i år. förra året fick jag tre mäktiga vindruvor men nu, tredje året så brukar det komma igång.

känns nästan synd att vi funderar på att flytta.

men hade vi inte gjort det så tror jag inte jag hade varit nöjd med bara min rabatt, jag har sett ut ett ställe i stan som parkförvaltningen inte klipper, där tror jag ett grönsaksland skulle varit perfekt.

det senaste inspirerande tv programmet är River CottageDet goda Livet. avsnitt fem handlar en del om guerrilla gardening i Todmorden i västra Yorkshire där två riktigt häftiga människor har som målsättning att göra staden helt självförsörjande på grönsaker genom att ta över alla stadens rabatter och fylla dem med mat. detta utan myndigheternas tillstånd. det verkar visserligen som myndigheterna inte bjuder på vidare motstånd i frågan för grönsakerna verkar frodas och rabatterna såg inte ut att bli uppgrävda av upprörda parkarbetare. så otroligt häftigt att kunna plocka grönsaker när man väntar på bussen. jag är klart imponerad.

programmet är klart inspirerande i allmänhet, det handlar om en sjukt entusiastisk knubbis som tycker om att odla sin egen mat. både animaliskt och vegetabiliskt.

så som han verkar ha det önskar jag att alla bondgårdar fungerade, med en passion för djur och natur. som jag sagt förut så skrämmer mat industrialiseringen mig något fruktansvärt.

skadar ju inte direkt att Fearnley-Whittingstall (som är ovan nämnda knubbis) har gjort tre program om broiler hönor och hur dessa stackare tvångsmatas upp till slaktvikt på 39 dagar i jämförelse med de 75 dagar det tar för en vanlig höna i normal takt att bli fullvuxen. sånt gillar jag, alltså inte att det sker utan att någon ifrågasätter riktigheten i att göra så.

om nån som bor i Stockholmstrakten är sugen på lite trädgårdsodling men inte har nånstans att göra det på så skulle jag vilja tipsa om föreningen Tillväxt.

One response to “Gerillaodling”

  1. Jonna

    När jag hörde första gången hur snabbt det går att föda upp en brolier vägrade jag tro på det. Jag var helt säker på att tjejen som sa det var felunderrättad/dum eftersom jag är uppvuxen på landet och när vi slaktade våra kycklingar var de flera månader gamla. Trettionio dagar, hallå eller, då har de ju knappt fått riktiga fjädrar och slutat pipa liksom.

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu