ansiktsboksirritation

Wahl Anna mfl 2001 s11 Det ordnar sig, Teorier kring organisation och kön (bilden kopierad från Zäta)

jag hade tänkt låta Agent 007 och M vara mitt enda inlägg idag men så blev jag irriterad när jag fjantade runt på facebook.

för många år sedan så fotograferade jag och en kompis en båt för Greenpeace räkning. saken var den att båten ej hade gått igenom sin besiktning och påstods ha skrotats när den egentligen bara hade fått byta namn och fortsatte släppa ut kopiösa mängder miljögifter i sin tjänstgöring som fraktskepp. när jag har berättat den historien så har aldrig någon människa sagt åt mig att jag borde ha engagerat mig i någon annan del av miljöförstöringen, att jag borde gå runt och plocka upp plastpåsar för att de inte ska hamna i världshaven, eller att jag borde koncentrera mig på de groddjur som utrotas i Asien. ingen har sagt att jag borde koncentrera mig på att motverka trafficking istället eftersom det är värre än en miljöbov. inte en käft har heller sagt att jag borde kalla mig något annat än miljöaktivist, för det är ofta så jag börjar den berättelsen.

men när man berättar att man är feminist.. de flesta säger att de håller med om att det ska vara jämställt. men.. här i Sverige är det ju så bra. vi har ju kommit så långt, behövs det till exempel verkligen en dag för att uppmärksamma kvinnans strukturella underordning? måste ni kalla er för feminister förresten? ni kanske skulle kunna kalla er något annat? ett ord som kanske inte är så laddat? det finns ju viktigare saker att prata om, ni borde koncentrera er på världssvälten istället. ni borde kämpa för de fattiga kvinnorna i utvecklingsländerna varför envisas ni med att ta upp hur språkbruket och lönerna ser ut här i Sverige när vi har det så bra här. när ni säger att män har den största delen makt så klumpar ni ihop könen till ett könskollektiv och att stödja ett könskollektiv det verkar väldigt suspekt. ni borde förstå att skillnaderna mellan könen är något fint och naturligt för så länge nån som lever kan minnas så har vi klätt pojkbäbisar i rymliga ljusblå kläder och tjejbäbisar i figursydda rosa kläder och allt har fungerat så fint och så bra. sen när de växer upp så kompletterar de varandra så bra, hon tycker om att tvätta hans tvätt medan han tycker om att byta däcken på hennes bil, ja den är skriven på honom naturligtvis.

vi har idag ett system som baseras på att det är en ojämn maktfördelning. män har makt över samhället på ett annat sätt än kvinnor.

i media ges det mer plats för männen än för kvinnorna. i klassrummet får pojkarna mer uppmärksamhet än flickorna, i en blandad grupp människor får männen prata mer, männens löner är högre än kvinnornas och när jobbet sen är slut så förväntas kvinnan göra merparten av sysslorna.

det sägs ofta att kvinnorna borde ta för sig mer, men det där är så mycket skitsnack, det finns ju bara ett visst antal chefsjobb och ett visst antal sidor i tidningen, kvinnorna kan ju inte ta för sig mer än vad som finns, männen måste därför lämna plats.

det måste inte vara så att det är exakt en för en, men målsättningen borde vara att alla måste få samma reella möjlighet att få ta del av inflytande, privilegier och makt.

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu