inte så lätt med måtten

en av de svåraste sakerna för treorna som alltså är 9 gamla är det här med mätning. när de ska göra ritningar på träslöjden så har de oftast väldigt svårt att förstå hur mycket 50 centimeter eller 5 centimeter är även om de sitter med en linjal i handen och faktiskt borde kunna se hur långt det faktiskt är.

det verkar som lindex har lite problem med måtten de med. Jennie hade ett snack med ett biträde på lindex om det.

Jennie: Är det inte lite skumt att min son har 110 på era ”killkläder” men behöver 116 eller 122 på ”tjejkläder”?

Lindexkvinna: Jaa, men det är så att tjejkläderna är mindre.

Jennie: Jamen det är väl storlekar i centilong dvs man tar samma storlek som barnet är centimeter långt?

Lindexkvinna: Just det.

Jennie: Så en tjej som är 116 cm är kortare än en kille som är 116 cm?

Lindexkvinna: Men om du kollar så ser du på dagis tex att tjejerna är lite kortare i samma ålder.

Jennie: Ja precis, men en femårig tjej som är 116 cm är väl lika lång som en fyraårig kille som är 116, och de ska väl ha 116 bägge två? (Visar två tröjor i 116, killtröjan har ca 4 cm längre ärmar, är ca 5 cm större i bröstvidd och är större i ärmöppningen)

Lindexkvinna: Jaa.. Jo men det är väl mer att det är större rörelsevidd i pojkkläderna. Dom busar ju runt på ett annat sätt.

nu har både DN och SvD uppmärksammat det hela. en 100 centimeters unge är faktiskt 100 centimeter och varken mer eller mindre. vore ju fantastiskt om de som tillverkar barnkläder kunde lära sig det där med mätning för det är inte som att detta är nått fantastiskt nytt problem. nä för problemet är att inte ett skit kommer att hända än hur mycket folk skriker om det, en centimeter kommer nog fortsätta att vara ungefär en centimeter beroende på om den är tilltänkt för en med pick eller murga och sen kommer man att skylla på att marknaden styr.

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu