den ena och den andra sidan

jag blir så glad när ni kommenterar. ger mig bra uppslag när tankarna spinner vidare på respons.

det här med att åka ut i världen och volontära, jag är inte emot det, men det finns ju så mycket vi kan göra i vår vardag som faktiskt gör skillnad.

angående kommentarer så läste jag en hos Clara av Tove som har bloggen Det Goda Livet

Det handlar om alla de val vi gör varje dag, i det vi köper, det vi äter och det vi gör. Att vi masskonsumerar onödiga slit-och-släng-prylar och att det inte regnar normalt i Afrika är inte två skilda saker. Det är två sidor av samma mynt.

Att vi förväntar oss att kunna köpa saker så billigt att man inte kan förstå att det ens räckte till materialet, och att människor i fattiga länder utnyttjas som arbetskraft till slavlöner (och deras nationer luras av sina råvaror till underpriser) är på samma sätt sammankopplat.
I en värld där resurserna räcker till alla kan inte vissa, inte ens några, leva ett liv där man köper, köper och köper. I en värld där maten och vattnet räcker till alla kan inte vissa, inte ens några, till vardags äta exotiska frukter som flugits tvärs över kontinenter, ”svenskt margarin” med palmolja från regnskogsmark och kött, kött, kött till varenda måltid. Jag hörde på radion att en normal lunch med importerade livsmedel och kött har krävt TVÅTUSEN liter vatten (och hur mycket olja?) för att produceras. Mycket av detta vatten har förbrukats i länder där vattenbrist råder. Det räcker alltså inte med att vi spolar ner vårt bajs med rent dricksvatten här i Sverige, vi gör av med andras vatten dessutom.

Det är inte ”politikernas” ansvar att lösa detta. Det är mitt och ditt och ni andras.

Dex är hur sugen som helst på att åka ut i krigsdrabbade områden och jobba som sjuksyrra. jag blir knäpp när det kommer på tal, det är bara snäppet bättre än snack om att skaffa motorcykel.

3 responses to “den ena och den andra sidan”

 1. Sara

  Kan han inte åka nånstans där det inte är krig men där folk ändå är fattiga och behöver hjälp? Det är ju tyvärr inte som att det saknas såna platser.

 2. groddjuret

  Dex kan få ha uniform på sig hemma. när kläder skall bäras alls menar jag. äh, jag vet inte jag, tror en del av tjusningen ligger i att det faktiskt kommer vara skarpt läge. det och att känna att man verkligen gör skillnad någonstans där människor inte direkt är bortskämda.

 3. Sara

  Håller helt med. Det där är en av anledningarna till att jag inte tål såna där dieter som går ut på att man inte ska äta nån bulkmat utan bara kött och fett och möjligtvis grönsaker. Sånt jävla resursslöseri bara för att folk inte har kunnat låta bli att hälla i sig läsk och chips. Å andra sidan är det ju inte mycket vi kan göra åt att vi spolar ner vårt bajs med rent dricksvatten, så där tycker jag hon skjuter lite över målet.

  Är f ö övertygad om att Dex vill volontära i krigsdrabbade områden mest för att han skulle få ha uniform då.

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu