var du inte lite lyckligare innan?

Lady Dahmer skrev ett inlägg om Disney här om dagen, eller rättare sagt de könsroller som Disney förmedlar genom sina filmer.

det finns länkar bland annat till den mycket läskiga filmen Micky Mouse Monopoly (som ligger på youtube i fem delar, handlar inte bara om könsroller utan även om rasism och kommersialism).

när jag och Dex sedan pratade om det och att Kvarken nog inte får titta på Disney filmer medan hen skall formas till människa så kom Dex klarsynta fråga: var du inte lite lyckligare innan du insåg vad Disney gör? jo, faktiskt mycket lyckligare. jag har läst artiklar om rasismen som frodas och jag har varit sjukt irriterad på diverse Disney filmer förut. men jag har aldrig känt mig så här uppgiven av något som borde vara roligt. alltså roliga filmer för barn.

en annan länk finns till den 7 minuter långa filmen Sexism, Strength and Dominance: Masculinity in Disney Films av Miguel Picker.

YouTube Preview Image

enligt den filmen handlar de allra flesta Disney filmerna om en kärlekshistoria med ett hetrosexuellt par.

som man i Disneys filmer får man respekt om man har utmejslade magmuskler, bred bröstkorg och enorma armmuskler. en man ska utmärka sig genom fysik styrka och det är mesigt att inte ta till våld om det finns ett hot.

storbystade flörtiga kvinnor med pyttemidjor som viftar på ögonfransarna för att förföra. även djuren och dammvippor som ska vara kvinnor gör exakt samma sak, de säger nej men menar ja. än hur stark och självständig en kvinna är så måste de alltid ha en man som räddar dem och de använder flörtighet för att få vad de vill.

från 40 talet till filmer gjorda så sent som nu på 2000 talet så har barn blivit formade av den bilden.

inte är det så konstigt att så många har svårt att acceptera sina kroppar eller att vi går omkring med idealbilder av hur vi tror att män och kvinnor ska vara?

”We have no obligation to make history.
We have no obligation to make art. We
have no obligation to make a statement. To
make money is our only objective.”
– Michael Eisner, CEO, The Walt Disney Company.

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu