guldbruna ögon som alla pratar om

YouTube Preview Image
Thåström. En flicka med guldbruna ögon.

jag tycker jättemycket om den här låten. min kompis P sa en gång att det var en av de mest romantiska låtar hen vet.

jag sa då att jag tyckte den faktiskt var lite suspekt.

jo men tänk på texten:

”När du somnat så byter jag täcket mot mig själv
och vilar på min hemlighet.”

just nu pratar alla om det.

det hela började med Julian Assange och den misstro som kvinnorna som anmält honom för övergrepp fått utstå. Johanna Koljonen skrev för ett par dagar sedan på Twitter under rubriken #prataomdet om sexualitet, övergrepp och gråzoner. internets grå massa som ju kunnat reagera hur som helst följde efter, flera hundra personer började prata om det på Twitter, och nu finns det alltså en hemsida.

personligen så har jag haft svårt att skriva något om Assange. det är ganska jobbigt för mig som gillar Assange och vad Wikileaks står för att hen är anklagad och det är nog ganska skönt för de som inte gillar Wikileaks. livet är inte vitt eller svart, och väldigt få personer är onda eller goda rakt igenom. får väl se vad utredningen säger.

jag blir ganska matt av fenomenet att prata om det. det är verkligen tragiskt många som har berättelser.

har alltid tänkt att jag aldrig har blivit utsatt för sexuella övergrepp. men det är faktiskt inte sant.

jag var kanske tio år gammal, var ute och red i skogen och träffade på en joggare. jag har sett en bil parkerad borta vid den stora vägen, det var förmodligen hens bil. jag stannar av och pratar men jag förstår inte riktigt vad hen säger för hen är från skåne, det kan jag höra. jag kommer inte riktigt ihåg men hen frågar något i stil med om det inte gör ont att rida när sadeln är formad som den är och sträcker sig upp och lixom smeker mitt könsorgan. jag blir helt perplex, frågar va? och hen gör det igen. jag kommer ihåg att jag reser mig i stigbyglarna, kanske för att komma undan eller kanske för att jag tror att hen egentligen vill känna på sadeln men det gör ju att hen faktiskt kommer åt bättre. det blir på ett sätt luddigt i huvudet men bestämt så säger jag nej, kolla själv, det gör inte ont och galopperar iväg. jag har aldrig pratat om det, förmodligen för att kroppen reagerade på beröringen.

gråzonen, jo men jag har nog både tjatat till mig sex och blivit tjatad på.

en gång vaknade jag av att en kompis som jag delade säng med hade börjat kela med mig. jag låtsades sova vidare och vände mig bort och hen slutade. pratade med vänner som berättade att samma sak hänt dem när de delat säng med den personen.

den gången var inte smekningarna välkomna men, jag är ganska säker på att jag varit med om exakt samma sak med andra och att då har jag varit med på noterna, kanske till och med initierat det hela.

jag tyckte att diskussionen om samtycke i sexbrottslagstiftningen för ett par år sen var väldigt intressant. vet inte hur man skulle formulera det på ett vettigt sätt, men jag tror absolut det skulle vara bra. jag tror att speciellt unga människor som just börjat skaffa sig en sexuell identitet skulle må bra av att behöva ta ansvar för sina känslor och måsta formulera sig och kommunicera innan de faktiskt sexar.

å andra sidan är jag inte säker på att allt för mycket skulle ändras, även om det krävs att person1 visar att hen har gjort något för att vara säker på att person2 ville ligga och tvärt om, så tror jag att massor av människor fortfarande skulle landa i gråzonen.

det är så sjukt många människor som är osäkra på sig själva, speciellt i unga år. jag tror att det är oerhört vanligt att man lämnar beslutet till den andra människan och sen inte riktigt vet vad man ska tänka och vilka känslor man ska ha om det som då hänt. att man låtsas tycka att det är okej, fast det inte är det. kanske till och med låtsas inför en själv.

det verkar även vara ganska vanligt med människor som tror att har de sagt ja en gång så kan de aldrig mera säga nej. men det mina vänner – det är faktiskt fel.

2 responses to “guldbruna ögon som alla pratar om”

  1. Kristin Blom

    Hej,

    Jag heter Kristin Blom och jag är i färd med att skriva min D-uppsats i socialt arbete på Göteborgs Universitet. Jag hör av mig till dig på grund av att du har publicerat en text på prataomdet.se. Min uppsats handlar om sex i ”gråzonen”, precis det som prataomdet handlar om. Jag vill se om det på något sätt går att identifiera gråzonen mellan ”bra sex” och ”våldtäkt/övergrepp”, och i så fall hur.

    Min avsikt är att försöka hitta ett språk för att vi ska kunna prata om det, vilket det verkar finnas ett stort behov utav. Din berättelse är en bland många som skulle kunna bidra till detta. Det är därför jag hör av mig till dig. Vad jag vill titta på är om det finns något gemensamt bland alla dessa berättelser, och vad det i så fall är. Jag tänker att denna uppsats kan bidra med att skapa ett språk kring sex som är mer nyanserat, och då behöver berättelser från gråzonen komma fram i ljuset. Jag tänker mig att många som läser uppsatsen kommer att känna igen sig, och förhoppningsvis uppmuntras till att också prata om det.

    Jag är inte ute efter att göra någon illa eller att utelämna någon. Jag kommer inte att skriva ut varken namn eller bloggadresser. Däremot kommer jag att skriva vilken sajt jag får berättelserna ifrån så kan jag inte lova fullständig anonymitet. Jag kommer att använda mig av många berättelser (antal är beroende av hur många som samtycker, men inte mindre än 30 berättelser), och vissa kommer jag att citera kort, vissa citerar jag inte alls. Jag har haft vissa krav på texterna, och dessa krav uppfyller din text. Kraven är att det inte ska vara för kort, man ska inte prata om att prata om det, utan det ska vara en berättelse, alltså en (eller flera) händelser.

    I princip så finns texten redan där för mig att använda. Jag tycker ändå att det är viktigt att höra av mig och informera be om samtycke från dig för att få använda den. Du har härmed möjlighet att säga nej, vilket jag menar är en viktig möjlighet, med tanke på sammanhanget.

    Alltså, godkänner du att jag använder din text på prataomdet.se i min uppsats?

    Skicka ett svar till mig så snart du kan på denna adress: [email protected].

    Med vänlig hälsning

    Kristin Blom

Leave a Reply

Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu